fredag 14 november 2008

E-ämnen


I mitt frukostbröd

E 471 - Mono- och diglycerider av fettsyror (övriga tillsatser)
E-nummer Övriga.
FUNKTION Emulgeringsmedel.
FRAMSTÄLLNING Framställs av fetter och oljor eller av glycerol (E 422) och fettsyror (E 570). Både fetter och fettsyror kan komma från djur, t.ex. gris.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används i t. ex. spraygrädde, chokladdryckspulver och vaniljkrämspulver.

I min majonnäs

E 202 - Kaliumsorbat (konserveringsmedel)
E-nummer Konserveringsmedel.
FUNKTION Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier.
FRAMSTÄLLNING Syntetiskt framställt. Salt av sorbinsyra (E 200).
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används i sura eller svagt suralivsmedel, t.ex. ost, läsk, sylt, torkadefrukt och grönsaker och förpackat bröd.
KÄNDA HÄLSORISKER Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner.

E 415 - Xantangummi (övriga tillsatser)
E-nummer Övriga.
FUNKTION Förtjocknings- och stabiliseringsmedel.
FRAMSTÄLLNING Framställs från socker genom bakteriell jäsning.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används i t.ex. fryst pizza, kryddsåser, konditorivaror och glass.

E 412 - Guarkärnmjöl (övriga tillsatser)
E-nummer Övriga.
FUNKTION Stabiliserings- och förtjockningsmedel.
FRAMSTÄLLNING Framställs ur fröna från guarväxten Cyamopsis tetragonoloba, vilken tillhör familjen ärt-/baljväxter.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används i t.ex. vissa såser, fryst frukt, glass och milkshake. KÄNDA HÄLSORISKER Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter.

E 160 a - Karotener, betakaroten (färgämne)
E-nummer Färgämnen.
FUNKTION Färgämne som ger gul-orange kulör.
FRAMSTÄLLNING Oftast syntetiskt framställt men kan också extraheras ur t. ex. morötter och gröna bladgrönsaker. Kallas också provitamin A.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används i t. ex. margarin, yoghurt, sockerkaka och såser.

I min skinka

E 325 - Natriumlaktat (antioxidationsmedel)
FUNKTION Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.
FRAMSTÄLLNING Salt av mjölksyra (E 270).
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används i t.ex. godis och ost.

E 331 - Natriumcitrater (antioxidationsmedel)
E-nummer Antioxidation.
 FUNKTION Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.
FRAMSTÄLLNING Salt av citronsyra (E 330).
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används i t.ex. glass och godis.

E 301 - Natriumaskorbat (antioxidationsmedel)
E-nummer Antioxidation.
FUNKTION Antioxidationsmedel, men kan även användas som surhetsreglerande medel. (C-vitamin.)
FRAMSTÄLLNING Framställs oftast syntetiskt. Salt av askorbinsyra (E 300).
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används t.ex. för att stabilisera den röda färgen i köttprodukter. Används i t.ex. korv och skinka för att stabilisera den röda färgen.

E 450 - Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater (övriga tillsatser)
E-nummer Övriga.
FUNKTION Stabiliserings-, konsis-tens- och vattenbindande medel. Även bakpulver.
FRAMSTÄLLNING Framställs syntetiskt ur fosforsyra.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används i t. ex. ost, glass, soppor och såser, kött- och fiskprodukter och djupfryst fisk.

E 451 - Natrium- och kalium-trifosfater (övriga tillsatser)
E-nummer Övriga. 
FUNKTION Stabiliserings-, konsis-tens- och vattenbindande medel.
FRAMSTÄLLNING Framställs ur fosforsyra.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används i t. ex. ost, glass, soppor och såser, kött- och fiskprodukter och djupfryst fisk.

E 250 - Natriumnitrit (konserveringsmedel)
E-nummer Konserveringsmedel.
FUNKTION Konserveringsmedel som bl. a. hämmar tillväxten av bakterien Clostridium botulinum.
FRAMSTÄLLNING Biprodukt vid renframställing av nitrat ur chilesalpeter.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE Används i blandning med koksalt, kallat nitritsalt, till charkuterivaror.
KÄNDA HÄLSORISKER Omdiskuterat ämne med cancereffekt i vissa djurförsök.

Källa: http://aktavara.org/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar