fredag 5 juni 2009

Deep pan pizza







På onsdagar har vi "Amerikansk Onsdag, jag, Janne, Jonny och David. Denna veckan var det Deep Pan Pizza, inspirerad av Top Chef på TV.  Receptet är från Sveriges radio men jag har modifierat det lite pga av allergier och kostnader.

Deep Pan Pizza, Chicago style 


Degen
 1 msk socker 
1 pkt jäst 
2 dl fingervarmt vatten 
2 tsk olivolja 
5,5 dl vetemjöl 
en knivsudd salt 

Lös socker och jäst i en stor bunke, låt stå i 5 minuter. Tillsätt olivoljan, ca 5 dl av mjölet samt saltet och arbeta ihop degen. Stjälp upp den på en lätt mjölad arbetsbänk och arbeta in resten av mjölet - mycket lite i taget - tills degen inte är klistrig. Knåda tills degen känns elastisk. Låt degen jäsa till dubbel storlek i en täckt oljad skål (ca 1 timme på varm dragfri plats). Knåda degen på en lätt mjölad bänk tills den blir jämn. Kavla ut den till en rund ”kaka”, ca 35 cm i diameter. Lägg degen i pannan och tryck upp den mot kanterna (ca 4-5 cm). Täck över och låt jäsa ca 40 minuter. 

Pizzasås: 

1 tsk olivolja 2 vitlöksklyftor, pressande 
3 dl tomatsås 
2 msk tomatpuré 
1 tsk socker 
1 tsk färsk hackad basilika  
1 tsk krav-märkt oregano 
1/2 tsk salt 
några droppar tabasco 

Fyllning: 

200 g köttfärs 
250 g champignoner, skivade 
1 stor gul lök, hackad  
hackad 1 tsk basilika 
1/2 tsk oregano 
1/2 tsk salt 
250 g mozarellaost, riven 
250 g riven hushållsost

Värm oljan på medelvärme i en kastrull. Tillsätt vitlöken och fräs ca en halv minut. Blanda i övriga ingredienser till såsen och låt den sjuda utan lock i 8-10 minuter. Rör om då och då. Värm ugnen till 200 grader. Bryn köttfärsen. Fräs resten av ingredienserna till fyllningen (utom osten) på medelvärme. Häll bort vätskan och lägg över fyllningen i en skål. Rör ner mozarellaosten. Strö parmesanosten över pizzasåsen. Fördela såsen  jämnt över degen och lägg fyllningen över.Grädda i 20 minuter längst ner i ugnen.

 Garnera med några fina blad färsk basilika när den är klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar