tisdag 21 september 2010

Valet

Jag gillar inte Sverigedemokraterna. Jag röstar inte på dem och jag tycker inte att mina vänner ska rösta på dem. Sverigedemokraterna vallöften går ut på saker som jag inte vill att dom genomför.
Jag känner mig hotad av dem, jag känner mig hotad av att de kanske får igenom sin politik.

Jag vill helst inte vara vän med någon som röstar på Sverigedemokraterna.
Jag anser att en sådan persons värdegrund skiljer sig för mycket från min egen för att en sådan vänskap ska kunna vara genuin. Jag vill att någon som jag räknar som min vän även skall behandla mina andra vänner väl.

Min vänskap är inte en mänsklig rättighet.

Jag är feminist, jag anser att genusforskning är viktigt. Jag ser äktenskap för samkönade par som en självklarhet. Jag anser att provokativ konst är viktigt för sinnets fria rörlighet.

Att jag inte önskar tala med en Sverigedemokrat innebär inte att jag kränker deras yttrandrefrihet. Jag blir ledsen och förvånad när någon som inte ens är Sverigedemokrat eller ens tycker om dem blir arg på mig för den meningen. När blev fri tillgång till mig en mänsklig rättighet i de här personernas ögon?

Jag är trött.
Jag vet inte vad mycket mer jag kan säga.

14 kommentarer:

 1. tycker det låter konstigt.. om en av dina vänner skulle ha röstat på SD skulle du då sluta vara vän med honom/henne då? Anser du att det är en sämre människa då bara för du fått reda på hans politiska åsikter?? är inte SD anhängare men gud vad löjliga vissa människor är..

  SvaraRadera
 2. det finns värre människor än sverigedemokrater.. tex borgliga människor.. =) men inte försöker vi förbjuda dom bara för att dom har vidrig politik?? nej varför då hoppa på sd??

  SvaraRadera
 3. Varför ska jag vara vän med någon som röstar på ett parti som vill så helt annorlunda saker än vad jag vill?

  Vad anser du att en vän är, anonym?

  SvaraRadera
 4. Nisse: Det finns värre människor än Sverigedemokrater, ja, och jag behöver inte vara vän med dem heller.

  Sa jag något om att förbjuda, förresten?

  SvaraRadera
 5. Karin, jag är glad att du uttrycker precis vad jag vill säga. Mycket mer välformulerat och genomtänkt än mina tankar. Det är en liten tröst att inte vara ensam om dem. Och nej, min vänskap är inte heller en mänsklig rättighet men du har den garanterat.

  SvaraRadera
 6. Om en av mina vänner visar sig stödja minskade mänskliga och medborgerliga rättigheter för en annan av mina vänner så kan jag inte se annat än att detta är ett läge där jag får välja. Jag måste dessutom inte umgås med alla, framförallt inte med folk vars värderingar jag inte delar. Rasism och antidemokratiska attityder är inte småsaker som man har överseende med.

  SvaraRadera
 7. Ja hur skulle jag eller du ens hinna umgås med alla. Vi är väl 9 miljoner bara i det här landet?

  SvaraRadera
 8. Jag kan förstå vad du menar med att en helt olik värdegrund gör det svårt att vara vän. Men för mig handlar det nog mera hur nära vän vi kan bli. Jag skulle kunna hända, och har kanske hänt vadvetjag, att jag deltar i samma lajvgrupp, leker och har kul och lär mig tycka om någon utan att vi diskuterar politik. Jag skulle nog inte ta bort den från min kontaktlista på t ex facebook om jag fick reda på vad den röstade på. Men en vänskap skulle få svårt att utvecklas.
  Du ska ju inte behöva ta diskussionen med SD väljarna om du inte vill. Du kan ju inte kränka deras yttrandefrihet genom att du vänder ryggen och inte vill ta del av deras budskap. / Jorunn

  SvaraRadera
 9. Jag får tårar i ögonen. Både av texten och av Monicas kommentar.
  Du har min vänskap också.

  SvaraRadera
 10. Jorunn: Jag tycker du säger mycket vettigt.

  SvaraRadera
 11. Anonym: Sweet. Men jag vet inte vem du är. :-) Men det kanske är den spännande delen?

  SvaraRadera
 12. Jag instämmer.
  Vi har alla olika gränser. För vissa går den vid borgare, för andra vid pedofiler. min gräns ligger någonstans imellan dvs vid sd.
  inget löjligt med det

  SvaraRadera
 13. Sweet. Men jag vet inte vem du är.

  Nej och ja. (Jag kommenterade ju anonymt)
  Tidigare i år träffades vi och "bröt upp stenar ur en åker" tillsammans samt "försökte bota min pojkvän från huggormsfobi" om det gör att det klarnar en smula...
  :-)

  SvaraRadera
 14. Bra skrivet Karin! Äntligen fick jag det formulerat för mig precis som jag har tänkt!

  /Micki

  SvaraRadera