måndag 11 november 2013

Om "Spelkultur som stinker sexism"

En debattartikel om sexism i spelhobbyn slängde fram en siffra om att " 86 procent av alla unga flickor som börjar lajva gör det som blodsslav i "Vampire" eller prostituerad eller piga i något Fantasylajv."
Ni kan ju gissa att det blev mycket debatt bland lajvare på Facebook. Mycket bra ventilerades och en hel del som inte hade någon åsikt tror jag skapade sig en idag. Folk frågade efter var siffran kom ifrån, författaren bakom debattartikeln svarade med vissa uppgifter men själva undersökningen gick inte att få fram. Jag ser det hela som en åsiktsbit som inte är helt ute också cyklar.
Återigen dök det upp några personer, främst män, som inte ansåg att det fanns några spår av sexism i svenska lajvhobbyn. Åsikter framfördes också att det kanske hade varit så, men i så fall var det "länge sedan".
Jag har över huvud taget väldigt svårt för när lajvare bekräftar varandra i tron om att vi på något sätt är bättre än andra. Visst, vi är duktiga på många sätt och en hel del arbete går åt att jobba mot sexism i lajvsverige, men arbetet är långt ifrån klart. Vi får inte låtsas att det är klart heller.

http://www.expressen.se/debatt/spelkultur-som-stinker-sexism/

Ja...när jag började lajva var det just som blodsslav i "Vampire".

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Det suger att det är så. Men jag som en relativt ny lajvare upplever att man som nybörjare ofta uppmuntras till mer givande roller, och jag tror att utvecklingen är påväg åt rätt håll (fast det går så otroligt långsamt, särskilt i och med att dessa roller finns kvar=idiotiskt). Själv, och jag identifierar mig som kvinna, fick jag och uppmuntrades till att spela en styrande och aktiv roll med traditionellt manligt förbehållna attribut. Jag är hoppfull, men det krävs som sagt mycket arbete. Och varför inte bara ta bort alla "stödjande" sexistiska roller? De tillför inte särskilt mycket i spelmekaniken ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag förbjuda roller heller. Men jag är glad att du känner att det är på rätt väg.

   Radera
 2. Ingen annan stans i världen kommer man på tanken att ge oprövade spelare/medarbetare ledande roller. Man får arbeta sig upp eller tas under en mentors vingar via ett trainee-projekt.

  Med tanke på den socioekonomiska och politiska sammansättningen av lajv-Sverige så tror jag att det finns en inbyggd vilja att söka efter olika typer av fel.

  Denna typ av beteende breddar inte upptagningen utan resulterar i en extremt homogen grupp som inte lockar nya spelare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte säker att jag förstår vad du menar.

   Radera