söndag 2 januari 2011

Svårigheter när jag disskuterar kvinnomisshandel

Så fort jag är med i en debatt som berör partnervåld på något vis är det någon (ofta en självdefinerad antifeminist. Ofta en man) som kommer in och vill underkänna hela debatten för att de anser att debattörerna ej i tillräckligt stor utstäckning tagit upp att det finns män som blir misshandlade av sina kvinnor, också. Detta är ett återkommande fenomen, oavsett

*om det faktumet redan tagit upp.
* Debattörerna använder könsneutrala ord som "partnervåld"(inte kvinnomisshandel), "offret" (inte kvinnan) och "förövaren"(inte mannen).
* Om debatten uttalat handlar just om de situationer där män misshandlar kvinnor och inte är menad att handla om något annat.


Lite bakgrund:
Drygt 80 procent av de personer som anmäls för misshandel mot kvinnor är män. Andelen kvinnor bland de misstänkta har däremot ökat något under de senaste åren. 
 • 29 100 fall av misshandel mot kvinnor över 15 år anmäldes 2009
 • 6 300 personer misstänktes för misshandel mot kvinnor under 2008
- Brottsförebyggande Rådet 
Vad Brå säger här är en stor majoritet av de som gör sig skyldiga till kvinnomisshandel är män. Detta är ett stort och strukturelt problem.

Det betyder inte att jag förnekar att det finns män som blir misshandlade av kvinnor. Det finns dessutom för lite studier om ämnet. Men än så länge vet vi att på tok för många män slår kvinnor de lever i nära relationer med. Dom borde sluta med det.

Det är nämligen så att alla dessa uttalanden kan vara sanna, samtidigt:

* Mäns misshandel av kvinnor är ett stort samhällsproblem.
* Det finns även 1/5 kvinnliga förövare när det kommer till kvinnomisshandel.
* Det finns kvinnliga förövare som misshandlar män i nära relationer.

Det är inte för att jag förnekar att det finns kvinnor som misshandlar män som jag blir irriterad utan för att det känns som att jag inte kan tillåtas att ha en disskussion om hur samhället kan förbättra kvinnor situation (oavsett ämne) utan att någon ska bryta in och beklaga sig om att vi för stunden inte pratar om hur vi kan förbättra livet för män.


Och det är för mig ett symptom på mäns privilegie


/Klart slut.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

20 kommentarer:

 1. Word!
  Ett återkommande problem som gör att jag nästan lagt ner att diskutera på #prataomdet... Det blir bara skalle rakt in i väggen och en j-a massa påhopp, som inte har något med ämnet att göra!

  Du är envis och stark i debatten, fortsätt! Följer dej och "Hejar"!!

  SvaraRadera
 2. Wonderkarin!

  Naturligtvis får du mothugg och det beror inte på att män skulle ha några "privilegier" eller att det inte handlar om hur vi kan förbättra livet för män (för en sådan debatt förekommer överhuvudtaget inte alls i dagens samhälle).

  Det beror helt enkelt på att du (som så många andra feminister) ständigt vill osynliggöra alla de män som blir misshandlade (för det är uppenbarligen inget samhällsproblem) och att du enbart vill förmedla en bild av att män som grupp är ondskefulla individer som aldrig gör annat än förtrycker alla stackars kvinnor.

  Men vill du ha ett könskrig så varsågod! Det kommer dock inte att bidra till att minska mängden våld i samhället, snarare tvärtom!

  SvaraRadera
 3. Låt mig presentera Medborgare X. Ni kan själva se hur han resonerar.

  Medborgare X: Varsågod och läs följande artikel om statistik om mansmisshandel: http://www.amptoons.com/blog/archives/2004/06/26/on-husband-battering-are-men-equal-victims/

  SvaraRadera
 4. Medborgare X: Du förnekar alltså manligt priviligeie. Fast det visste jag ju redan.

  Det finns många debattörer som handlar om hur man kan förbättra livet för män. Finns massor med mans-aktivist-bloggar och du kan för all del engagera dig i mansjourernas arbete.

  Att jag väljer att för en stund lägga fokus på något annat, är inte detsamma som att jag osynliggör. Jag skriver ju själv i inlägget att det förekommer att män blir misshandlade.

  Det är du som säger att jag vill förmedla en bild av män som grupp som ondskefulla. Det vill jag inte.

  Slutligen, hotar du mig med våld?

  SvaraRadera
 5. Det är märkligt att det ska vara så svårt att hålla två saker i huvudet och skilja på enskilt och strukturellt.

  I min personliga erfarenhet har jag antagligen blivit mer direkt förtryckt av kvinnor än jag direkt förtryckt några. Jag har varit den underordnade parten i ett (sorts) misshandelsförhållande, etc, etc. Det faktum att jag är ett undantag från regeln ändrar inte hur de stora strukturerna ser ut, och att inse och jobba mot de stora strukturerna ogiltigförklarar inte på något som helst sätt mitt enskilda fall. What's the problem?

  SvaraRadera
 6. Wonderkarin!

  Wow, en hänvisning till en feministblogg - så objektivt och trovärdigt!

  Lycka till med din kamp för feministisk "jämställdhet"! För det verkar ju vara en kamp du förordar! Kvinnor för sig, män för sig. Aldrig ska de två mötas!

  Hellre då ett könskrig. Och som vi tyvärr vet av erfarenhet så innebär alla krig att det bara blir ännu mer våld. Synd tycker jag, men du verkar vara ännu en av dem som driver samhället ditåt.

  SvaraRadera
 7. Är problemet verkligen att män misshandlar kvinnor eller att människor misshandlar andra människor?

  Vi kommer aldrig att kunna utvecklas som samhälle så länge vi gör skillnad på en massa onödiga saker som kön och färg.

  Folk slår folk, det är inte okej. Svårare än så är det inte för mig iallafall.

  SvaraRadera
 8. Jag har en uppriktig undran, vad är syftet när man känner sig manad att påpeka att det även finns misshandlade män? Vad är det man vill uppnå?
  För antingen så tror man att våld mot kvinnor och män fungerar på samma sätt och då kommer ju lösningen de männen till gagn ändå eller så tror man att det är skilda fenomen och då kan man väl hålla sig On Topic?
  Är det så att män är så vana att vara norm att de känner sig uteslutna om de förväntas ingå i en kvinnomajoritet?

  Sen undrar jag varför man sällan stöter på den här problematiken när man diskuterar rasism? Säg att man debatterar rasistiskt våld och någon skulle sitta och hela tiden påpeka att bloda personer också råkar ut för våld? Hur ofta händer det?

  SvaraRadera
 9. Sen undrar jag varför man sällan stöter på den här problematiken när man diskuterar rasism? Säg att man debatterar rasistiskt våld och någon skulle sitta och hela tiden påpeka att bloda personer också råkar ut för våld? Hur ofta händer det?

  Det beror nog på var man läser och diskuterar nånstans. I nationellt anstuckna kretsar på nätet (och, förmodar jag, i verkligheten) pratas det en väldig massa om "svenskhat" till exempel...

  SvaraRadera
 10. Medborgare X: Jag kan helt enkelt anta att du sket i att läsa det mycket bra skrivna inlägget om problemen med de instrument som hade använts för att mäta förekomsten av partnervåld. För att den låt på en "feministblogg".

  Jag kämpar inte för "jämställdhet". Jag kämpar för jämställdhet. Du projicerar igen, jag har aldrig sagt att det ska ske män och kvinnor för sig. Utan tillsammans.

  Och vad är det här för hittepå om könskrig...?

  SvaraRadera
 11. Varför alltid detta ständiga isärhållande av könen från feminister sida? När just isärhållandet har identifierats som en av orsakerna till könsdiskrimineringen i samhället. Alla som säger sig arbeta för jämställdhet borde ju istället göra allt för att minska isärhållandet.

  SvaraRadera
 12. Undrande: För att åskådliggöra diskriminering så att man kan göra någonting åt den. Hurså?

  Det är inte feminister som skapar "isärhållandet".
  Men det hade du vetat om du hade läst på.

  SvaraRadera
 13. Är inte feminister en del av samhället? Det är ju självklart att att även feminister, precis som alla andra kvinnor och män, varit med och skapat "isärhållandet". Som många feminister agerar idag (som i ditt inlägg) så bidrar de dessutom väldigt mycket till att reproducera och förstärka "isärhållandet".

  SvaraRadera
 14. Hej!

  Jag har svårt att tro att du har lika svårt att diskutera kvinnomisshandel som jag har att diskutera mansmisshandel. Alla mina försök att få debattartiklar och inlägg i de stora dagstidningarna har refuserats hittills. samtidigt har jag sett mängder av inte bara debattartiklar om kvinnomisshandel, utan även att tidningarna själva har skrivit om det. Konstigt, eller hur?

  SvaraRadera
 15. Problemet, som jag ser det, är att vi tenderar att ta allting så förbannat personligt!
  Om jag vill ta upp problem med barnmisshandel i Göteborg, t. ex. så innebär inte det att jag anser att barnmisshandel, på andra orter är ett mindre problem. Jag måste ju få lyfta upp ett ämne utan att folk tar för givet att jag skiter i allt annat!
  Annars går det ju inte att prata öht.

  Alla idag levande män är inte skyldiga till de orättvisor som finns mellan könen. Fatta!
  Men orättvisor finns och vi måste ju få prata om det utan att det tas för givet att vi hatar alla män...
  *suck*

  Det FINNS skillnader mellan könen, men det handlar inte om att betygsätta varandra för det.
  Princip framför person, är en viktig hållning i ALLA diskussioner, tror jag.

  ...och framförallt: LYSSNA!

  SvaraRadera
 16. Jag vill ta fram skämskudden när jag läser vissa människors kommentarer här! Det verkar som om det du precis skrivit bara swischat förbi hjärnan och man upprepar samma tomma argument om och om igen...Tröttsamt, men det bevisar ju att det du skriver är sant. Det fortsätter här på nätet...

  Tack för ett bra och intressant inlägg!

  SvaraRadera
 17. Johan: Funderat på att blogga istället?

  SvaraRadera
 18. "Johan: Funderat på att blogga istället?"

  - Bra ide tycker jag! @Johan

  SvaraRadera
 19. Vill tillägga att mansjourernas får inte statliga bidrag som kvinnojourer, därav väldigt några. Därav osynliggörs männens problem allt mer. Mycket svårare att få statistik och information om männens problem. Ni kan inte förneka att feminismen osynliggör männens problem. Och att länka till en feministisk blogg har vi sett allt för många gånger och det slutar alltid med att man kommer fram till att personen i fråga inte har en aning om några andra "forskningar" eller statistiker.

  Ja tusan vem ser inte fortfarande aftonbladet och ja all media i hela världen hänvisa till den påhittade "forskningen, undersökningen" där kvinnor skulle göra 70% av allt arbete på jorden. Jo tjena. Detta ses som sanning hos många feminister. Detta har ju självklart blivit bevisat som ren diskriminering av männen jorden över, hjälper detta? Självklart inte, feminismen har osynliggjort männen helt och hållet. Vilka ska vi skylla på tycker ni? Andra män? Nae jag skyller hellre på människor som konstant väljer att förneka männens problem, feministerna. Som alltid på något sätt säger att just denna debatt inte handlar om männen eller att männens debatt har ju redan precis varit. Eller ännu bättre "jag som feminist väljer att skriva om just detta, ska JAG beskyllas för att jag inte tar upp männens problem" Ja! det är precis det du ska!

  Ingen feminist när man diskuterar med dom förnekar att så är fallet, dom brukar erkänna efter mycket om och men. Finner detta tragist

  SvaraRadera