onsdag 27 mars 2013

Öka möjligheterna för reningsverken att fungera.

En sak en kan göra som privatperson är att "leva avloppsvänligt". På många ställen i landet går avloppsvattnet till reningsverk och deras arbete har större chans att fungera om vi följer dessa råd.

I toaletten ska det bara hamna urin, avföring, spyor, blod och toalettpapper. Toalettpapper är gjort på ett sådant sätt att det mycket enklare än annat papper löses upp i vatten. Spola absolut inte ner tamponger.

Om du bor i ett område med mjukt vatten, vatten som innehåller kalcium och magnesium, så kan du tvätta, diska och städa med minimalt med tvätt och diskmedel. Se på doseringen på paketet. Det kommer bli rent ändå. Välj även miljömärkta tvätt och diskmedel.

Häll inte kemikalier eller olja i avloppet. Samla överblivna kemikalier och lämna till miljöstation, återvinningscentral eller farligt avfall-bilen.

För att undvika att matfett hamnar i avloppet kan du torka ur stekpannan med papper för att först efteråt diska den. Blir det frityrolja över, häll på burk och släng i soporna.

Nu efter att ha läst på om detta kommer jag skärpa mig. Både angående att bara spola toalettpapper och att torka ur stekpannor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar