söndag 9 februari 2014

Att vara SLP på ett vampyrlajv.

SLP betyder spelledarledd person, det vill säga en karaktär som spelas, inte för spelarens höga nöjes skull, utan för att spelledarna behöver en person utöver dem själva som kan utför a vissa saker på lajvet.
Jag har två gånger nu gått in och besökt det lokala vampire-lajvet med en karaktär å min vän Simons vägnar. Simon är spelledare, tillsammans med några andra.

Jag har haft mycket roligt, och flera spelare har kommit med positiv feedback efter att spelomgångarna avslutats.Men ändå är det en sak jag funderar över:

Vampyrlajvare kommer av flera olika sorter, de spelar vampire för att de vill ha ut olika saker av spelet. Nu är jag inne och ger mitt allra bästa för att lyfta spelet för de spelare som gillar känslospel, mystik och domedagsspelet. Vampirespelet har en inbyggd undergång som kallas för Gehenna, då vampyrerna får stå till svars inför slutet. Dock finns det även spelare som är där för de politiska intrigerna, den interna hierarkin och att spelarnas karaktärer ska följa machiavelliska och orättvisa regler. Själv gillar jag spel där vi tar i varandra, eller gör saker med våra kroppar annat än sitter på stolar och samtalar. Det kan vara allt från att dansa vals med varandra till att klättra upp för ett berg medan det snöar. Jag gillar skadespel och att göra snygga skadesminkningar. Även specialeffekter går jag igång på och att inlajv försöka förutspå framtiden med profetior och cold readings.

Här kan jag definitivt se hur det kan krocka framöver. För hur ska jag kunna fortsätta med ett utmanande, högoktanigt, mustigt spel där moraliska val får fruktansvärda konsekvenser då det samtidigt finns de lajvare som ser sett spel som hotat om de inte får sina karaktärers vilja igenom och den vilja resulterar i att jag inte kan spela karaktären.

Jag skulle kunna lösa det genom att helt enkelt "roll with the blows" och se var de andra spelarnas initiativ för mig, men problemet är ju då att de spelarna jag känner att jag kommer till lajvet för att underhålla/ha teaterslagsmål med/analysera deras karaktärer/utmana karaktärernas gränser/hälla teaterblod över blir av med sina chanser att råka ut för just sådant om jag samtidigt skall göra som de som spelar roller med mycket politisk makt säger åt min karaktär.

Är lösningen att hälla teaterblod över politikspelarna? ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar