söndag 30 maj 2010

Mors dag

Det är mors dag idag, men som Amanda Brihed skriver, inte för alla. Idag tvingas alla svenska personer som byter kön även till sterilisering. De får inte heller lov att spara könsceller, vare sig frusen sperma eller frusna ägg.

En verkligen omständighet.
En omständighet som jag anser vara fel. Jag kan hoppas på en föreslagen lagändring, men även om den föreslagna förändingen är bättre, är frågan om den heller egentligen är acceptabel.

Amanda Briheds bloggpost
http://brihed.blogspot.com/2010/05/mors-dag-men-inte-for-alla.html

Wikipedia:

Könsbyten regleras av lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall, som omfattar både transsexuella och intersexuella. Lagen kräver att den som på grund av transsexualism ansöker om könsbyte ska vara:

 • Ogift (dvs enligt praxis ogift, änka/änkling, skild eller inte ingått partnerskap)
 • Svensk medborgare
 • Minst arton år
 • Steril

för att kunna ges tillstånd till ny juridisk könstillhörighet och könskorrigerande kirurgiska ingrepp.

Något juridiskt krav på könskorrigerande kirurgi, förutom sterilisering, finns inte för någon av grupperna. Det nuvarande kravet på sterilitet har av Socialstyrelsens Rättsliga Råd, länsrätten och kammarrätten tolkats som ett krav på att inte heller reproduktionsdugliga nedfrysta könsceller från patienten får finnas.
Socialstyrelsens Rättsliga Råds beslut kan överklagas som vanliga förvaltningsärenden, till länsrätten och sedan kammarrätten.
Cirka 60 personer ges årligen nytt juridiskt kön i Sverige, fördelat på 1/3 som får ett manligt juridiskt kön och 2/3 som får ett juridiskt kön som kvinna

2 kommentarer:

 1. Hmm...ja, varför får man inte spara könsceller? Jag försöker komma på om det kan finnas någon medicinsk anledning, men har svårt att se en...

  SvaraRadera
 2. @Susanne:

  Det är bara de gamla rasbiologiska tankarna som lever kvar...

  SvaraRadera