söndag 15 december 2013

6 timmars arbetsdag - föräldraförsäkringen



OBS heteronormativt inlägg.

Jag stöder idén om 6 timmar arbetsdag som ny standard.

Vi har dock vissa rättigheter redan idag som jag anser att män underutnyttjar. Föräldraförsäkringen ger de av oss som har små barn och har anställning rätt att arbeta 75%. Detta kan tas ut som en 6 timmars arbetsdag. Detta är möjligt fram tills att det yngsta barnet fyllt åtta år eller gått ut första klass på lågstadiet.
Detta kommer att påverka storleken på vår pension, men det finns något som heter barnårsrätt, som minskar den påverkan detta får på pensionen. Tjänstepensionen, som många av oss får, ingår dock inte i den allmänna pensionen och skyddas inte av barnårsrätten. Barnårsrätten är dessutom begränsad till barnets första fyra år samt kan bara användas av en av föräldrarna.

Det vänder jag mig emot, nästan alltid när sådana här åtgärder bara kan nyttjas av en förälder åt gången så brukar det leda till att det främst är mamman som arbetar mindre och tjänar mindre. Nu kanske barnårsrätten skyddar pensionen något, men hon kommer ändå att ha tillgång till mindre pengar i nuet än vad pappan har. De behöver ha en modell för hur ekonomin ska fördelas i nuet oavsett om de är sammanboende eller ej.

En annan sak man kan tänka på och som kan användas för att ge partners med olika inkomster en jämnare pension är att man kan föra över premiepensionspengar från den som tjänar mest till den som tjänar minst. Ofta tjänar ju den som tjänar mest, mest för att den får möjlighet till detta genom att den andre ger service i form av att ta hand om hemmet och barnen.

Rätten att arbeta deltid när man har små barn underutnyttjas av män. Svenska pappor tog 2011 dessutom bara ut 24% av föräldrapenningsdagarna. Det är en siffra som stått och stampat ett tag nu.

År 2011 arbetade 68% av alla sysselsatta kvinnor i åldern 20–64 år heltid och 32 % arbetade deltid. Motsvarande andelar för männen var 90 respektive 10 %. Det här alltså räknat på alla, inte bara på mammor och pappor. Statistiska centralbyrån hade uppgifter men de var uppdelade på barnens åldrar och jag vill ha på alla förvärvsarbetande mammor och pappor.

Jag arbetar 90% och det är för att jag har små barn.
Min partner, som är man, arbetar 80% och det är för att han har små barn.

Så. Hur mycker arbetar du och varför?

2 kommentarer:

  1. 50% Jag vill vara hemma mer, han föredrar att arbeta och ta ut föräldraledighet då och då. Passar oss perfekt. Avskyr när "ideologer" lägger sig i våra privata beslut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det är ju redan några ideologier som kommer lägga sig i era beslut:

      * Du kommer ha mindre pengar som är dina utan hans inblandning.
      * Din SGI sjunker under tiden du arbetar mindre än du brukar göra.
      * Din pension sjunker för varje år du arbetar mindre än du brukar göra, på grund av ideologiska beslut.
      * Det finns ideologiska beslut som lett till föräldraförsäkringen finns och betalas ut som den gör nu med.
      * Det finns ideologiska beslut på hur din SGI räknas ut.
      * Det finns ideologiska beslut som låter er överföra pensionspoäng från honom till dig (gör ni det?)

      Att låta allting fungera som det gör nu är också ett ideologiskt beslut.

      Radera