söndag 19 augusti 2012

Free Pussy Riot


17 Augusti 2012 dömdes tre medlemmar i den feministiska aktionsgruppen och punkbandet Pussy Riot till två års fängelse i en rysk domstol. De dömdes för huliganism efter att framfört ett Putin-kritiskt performance inuti en kyrka, vilket ansågs vara blasfemiskt. Själva föreställniungen var över på mindre än en minut, då de genast hade eskorterats ut av vakter. De tre aktivisterna har suttit frihetsberövade sedan den 3:e och 16:e Mars trots att två av dem har små barn.
Ryssland har fått motta en hel del kritik för detta, domen anses vara överdrivet hård och politiskt motiverad och jag kan inte annat än hålla med. Domen är ett slag mot yttrandefriheten, även om den även väckt en enorm kraft i och med manifestationer över hela världen.

Jag frågar mig, hur långt är jag villig att gå för min feministiska och intersektionella övertygelse? Tidvis har min kompromisslösa inställning lett till personliga konsekvenser för mig själv, men att åka i fängelse i två år? Borta från mina små barn? Det suger till magen. Tänk då på vilken effekt denna dom måste få på alla inom rysslands gränser, som är aktivister, och har något att förlora.


Free Pussy Riot

Maria Alekhina
Nadezhda Tolokonnikova
Yekaterina Samutsevich
Fria Tidningen har med en bild från aktionen:  http://www.fria.nu/artikel/93954
Läs mer på svenska wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Pussy_Riot
Eller engelska som är mer ingående:  http://en.wikipedia.org/wiki/Pussy_Riot 
Ett brev från Nadezhada Tolokonnikova:  http://eng-pussy-riot.livejournal.com/9618.html 
Manifestation i Göteborg:  http://www.goteborgsfria.nu/artikel/939461 kommentar:

  1. Här kan man läsa deras slutanförande från rättegången:
    http://nplusonemag.com/pussy-riot-closing-statements

    Klart intressant läsning.

    SvaraRadera