söndag 10 februari 2013

Kvinnohat som förekommer i mina nördhobbies

Min inspiration till det här inlägget kommer från Unni Drougges debattinlägg Misogynerna, som kom innan Uppdrag Gransknings "Män som Näthatar Kvinnor"

Som jag läser inlägget handlar det om att kvinnohat från okända män förvisso är obehagligt, och det kan begränsa mitt och mina medsystrars liv, men det som verkligen begränsar oss är när män som har makt och inflytande hatar kvinnor. De flesta jag tänker på identifierar sig vare sig som kvinnohatare eller som antifeminister. En hel del av dem identifierar sig till och med som feminister, engagerar sig i jämställdhetsarbete på sina egna villkor och så så vidare. De kan självklart vara oerhört komplexa personer och beroende på situation agera helt korrekt, eller helt åt helvete fel. Precis som många andra.

Det finns även en annan sorts kvinnohat, eller ett kvinnoförakt som jag stött på bland både manliga och kvinnliga nördar. Ett förakt som förvisso finns även i samhället i stort. Nämligen det här när vi ser ner på femininet  Feminina, "fjolliga" män föraktas, men även feminina kvinnor. En kvinna som är feminin till utseendet går an, men hon hyllas om hon beter sig som Ripley och får illa dold kritik om att vara "fjortis" eller oseriös, labil, emotionell, ombytlig, bry sig för mycket om sitt utseende etc om hon är mer traditionellt kvinnlig. Men det är ett ämne jag kan ägna flera andra inlägg åt.

Men åter till kvinnohatet som begränsar oss. När en valberedning blir kontaktad av en män inför val till styrelser som försöker baktala kvinnliga nominerade. När män enbart nominerar andra män till föreningsstyrelser. En lajvgrupp träffas och ska fördela roller och männen ger sig själva roller som befäl utan att ha tidigare erfarenhet och ger kvinnorna support-roller trots motsatt tydlig önskan om eget befäl. Att få höra att ens vampyrlajvsroll inte kommer klättra i hierarkin på grund av hur de styrande manliga spelarna "ser på rollen". Många lajvare har en bakgrund som mobbade, och är väldigt känsliga inför frågan att välja att utesluta vissa andra, som de kan känna igen sig i. Även om en man fått andra deltagare att känna sig obekväma, gjort sig skyldiga till misshandel, tafsat, utsatt sin partner för psykisk misshandel eller begått sexuella övergrepp så slätas det hela över så länge det är kvinnor som är offren. Kanske för att det är jobbigt att ställa upp för en kvinna när vi "bara har hennes ord att gå på". Vi väljer att tro på en man, men inte på en kvinna. Konsekvenser blir ofta att kvinnan känner skuld för att hon över huvud taget berättat vad som hänt och att hon i och med detta lämnar sammanhanget, vare sig det är ett lajv, en spelförening, en speciell föreningslokal, sin rollspelsgrupp eller till och med ett bostadsområde. Kvinnor som går så långt att de anmäler kan få verbalt stöd av omgivningen, men jag har i några fall fått se hur hon sedan sakta fasas ut därför att den anmälde mannens sällskap föredras. Vi är inte domstolar, och domstolarnas ansvar är inte vårt, vi utdömer inga straff i lagens mening och det är inte det jag förespråkar. Men vanligtvis är reaktion på att en person skadar våra vänner åtminstone någon sorts stöd för vår vän och att den andre personen inte får vara med och leka längre under en längre eller kortare tid.

Det finns hela delar av mitt ganska breda hobbyintresse som jag undviker efter att ha hört om vilka som har stort inflytande där. Milsim, Airsoft, delar av reenactement-hobbyn samt organiserade TV och datorspelande. Jag slutade även känna mig trygg och välkommen i det vampyrlajv jag deltagit länge i. På grund av deltagare, inte på grund av den arrangerade spelledningen vilka jag vet är medvetna om problemet och försöker lösa det.


2 kommentarer:

  1. Bra reflektioner. Här kommer lite mer tankar om kvinnohatet. http://kattsystrar.blogspot.se/2013/02/nathatet-en-organiserad.html

    SvaraRadera
  2. Det här är ett av de bästa inlägg i ämnet jag läst, så jädra bra!

    SvaraRadera