fredag 22 februari 2013

Vardagslivet


Jag är småbarnsförälder nu. Halva arbetsveckan är jag föräldraledig och har huvudansvaret för barnen. Då går jag gärna till Öppna Förskolan.

Stora dottern går 15 timmar i veckan på Familjedaghem (Pedagogisk Omsorg). Många av er har säkert kallat det Dagmamma, några av er har kanske själva gått i Familjedaghem. Jag själv hade dagmamma som liten, innan jag började i förskolan. BBs 15 timmar är uppdelade på tre dagar a fem timmar var i barnomsorgen, så att hon får träffa sina vänner och behålla en del av sina rutiner även nu när hon blivit storasyster.

2.5 dagar i veckan arbetar jag. Då är min partner hemma med barnen. Vi försöker göra så att den som är föräldraledig inte behöver städa utan kan lämna det till den som varit iväg och jobbat.

Jobbdagar går jag upp 6:30. Föräldralediga dagar får jag ofta sova till åtta.

Helgerna har vi lediga tillsammans, något inte alla föräldrar har. Livet rullar på som det ska. På vardagarna pusslas det lite så att det ska gå att få in körlektioner under körskolans normala öppetider, jag håller på att äntligen ta körkort efter alla år. Det är mitt projekt. Vi besöker museer här i stan tillsammans, nu när det ofta är för kallt för att leka ute.

Alla har det inte såhär bra. Vi har låga omkostnader, utan bil och i en prisvärd hyresrätt. Vi hade ett litet sparande innan vi fick första barnet, så att vi kunde välja hur vi ville dela upp föräldraledigheten. Både han och jag har förstående arbetsgivare. Men jag vill verkligen uppmuntra alla föräldrar som lever tillsammans att gå igenom sin ekonomi och se över sina reella möjligheter att dela lika på föräldrapenningen istället för att bara resignera inför att det "måste" bli ojämställt (ofta pga av ojämställda löner och omkostnader som äter upp alla inkomster).

2 kommentarer:

  1. Himla smart att dela upp det så att den som varit på jobbet under dagen tar hand om städningen. Jag tror att många familjer resonerar så att den som "bara" varit hemma med barnen skall ta hand om marktjänsterna samtidigt. Det tycker jag är litet nedvärderande. Att vara hemma med barnen är minsann inte så "bara".
    Ni rockar!

    SvaraRadera
  2. Sån lyx har vi inte råd med. Så är det, tyvärr. Jag är bara tim-anställd och delvis arbetslös. Då funkar det inte att vi delar upp föräldraledigheten på det viset. Hade vi delat upp det så, hade vi snart varit hos Kronofogden. Hårt, men sant.

    SvaraRadera