fredag 17 december 2010

#prataomdet - vem ska lära sig

På Twitter så pratas det om sexuella övergrepp. Om gråzonen.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/twitter-pratar-om-sexuella-overgrepp-1.1228898
http://blogg.gp.se/ledarbloggen/2010/12/17/prataomdet-sa-viktigt/

Det är några som tagit upp att de önskar att de varit bättre på att säga nej.
För mig skaver det.
När dessa övergrepp håller på att ske, är det ju inte så att man artigt fått frågan om samtycke ges till en sexuell handling. Alltså finns det ingen förfrågan att tacka just nej till.
Någon går in, antar samtycke och kör på. Tar det den vill ha.
Varför kan vi inte anta att vi inte har samtycke till att stoppa tungan i någons mun, ta på deras könsorgan eller bröst, penetrera dem. Vi kan alla hålla våra könsorgan, fingrar och tungor för oss själva tills vi är säkra. Tack så mycket.

Det handlar inte om att offer behöver lära sig att säga nej.
Det gäller att vi alla lär oss att be om lov, så att vi inte blir förövare.
Det måste inte ske verbalt, men det kan vara tryggt om det gör det. För vad är man för sorts person om man inte bryr sig om huruvida den man uppvaktar uppskattar det eller ej?

3 kommentarer:

 1. Jag vet inte hur din bakgrund och erfarenhet ser ut, men jag har uttryckligen blivit uppmanad av kvinnor att ta mer initiativ och inte fråga så mycket. "Du märker när jag inte gillar det"
  Och det är ömsesidigt. Det finns saker jag inte gillar! Och att inte kommunicera sina gränser är också ett övergrepp, eftersom det indirekt gör partnern ovetandes till en förövare.
  Så jag håller inte med dig. Vi vill vara busiga, kelna och lekfulla. Då kan inte man inte förstöra stämningen med frågor ideligen. Men ett "Nej tack" i kroppsspråk eller verbalt är respekt och självkännedom.
  ...tycker någon att jag är "förövare" utan att ha kommunicerat med mig är jag offret.

  SvaraRadera
 2. Missade du totalt att jag sa att frågan och svaren inte behöver formuleras verbalt?

  Det får stå för de kvinnorna, med nya kvinnor måste du återigen fråga hur dom vill ha det.

  SvaraRadera
 3. Att vara lyhörd är en konst, särskiilt i detta samhälle där män sexuppfostrats av porrfilmer redan innan dom fått pubishår. Anonym kan ju välja själv, antingen lär han sig tyda signaler eller så får han fortsätta fråga verbalt.

  SvaraRadera