onsdag 15 december 2010

Vem var det som kasta?

På tisdagar jobbar jag kväll. Var på väg in på Willys vårväderstorget när något hårt träffar mitt vänstra lår, strax ovanför knäet. Föremålet går i backen och börjar pysa. Det är en energidrycksburk. Jag tittar uppåt, varifrån burken måste ha kommit, och ut genom ett fönster tittar 2-3 unga pojkar ut. De slår till reträtt så fort de ser att jag tittar upp så jag får ingen bra bild av dem. Det är inte fönstret de tittar genom som är öpper, utan ovanfönstret, som de inte når. Vem som än kastat måste ha lobbat upp för att träffa den öppna fönsterspringan.
Jag suckar, och går in i byggnaden och upp på ovanvåningen. Där uppe finns Biblioteket och Folkets hus. Inne på Folkets Hus verkar det pågå en Julfest.
Nedanför fönstret står nu tre mycket små barn, på tok för unga för att vara någon av de som kastade. Jag frågade vem det var som kastade. "Det var killarna!" säger en flicka. Vart gick killarna undrar jag, in på biblioteket eller in här *pekar mot Folkets Hus*

"Aaa, in där!" Alla tre barnen pekar. Jag går in. Jag ser lite bortkommen ut med ytterkläderna på så en vuxen kvinna som verkar vara en av organisatörerna tar kontakt med mig. Jag förklarar vad som hänt. Att om jag hade fått burken i huvudet/i ansiktet hade jag kunnat bli skadat och kanske till och med fått uppsöka vård. Hon blir arg och vänder sig genast till tre killar som sitter lite slarvigt på några stolar vi entren. De skall tydligen ha haft energidrycksburkar alldeles nyss.
Den rödhårige killen i mitten reagerar väldigt starkt och blir jättearg. Han vidmakthåller att det inte är han som gjort det, men organisatören slänger ändå ut honom med orden "du är inte välkommen här" efter att han misslyckats med att visa vad han gjort av sin egen burk.
Han stormar ut genom dörren, hans två mindre vänner går också, den ena med orden "tack för att vi fick komma" vilket för stunden kändes lite märkligt". Väl i trappen ropar den rödhårige att han sin burk "precis här" och formar fickan i sin jacka kring något i rätt storlek. Han visar dock inte burken och går ut genom dörren där nere, märkbart upprörd.

Problemet är: Han kan faktiskt ha varit oskyldig till ha kastat burken. Han hade ett sätt som gör att han nog ofta är den förste man misstänker när saker händer, men det betyder inte att han automatiskt är skyldig.

5 kommentarer:

 1. Hade han faktiskt haft burken skulle han ha plockat upp den och inte visat den genom fickan.

  SvaraRadera
 2. Precis vad jag tänkte också.. Han hade inte ett så "oskyldigt" beteende. Det kunde ha gått väldigt illa..

  SvaraRadera
 3. Det jag tänker är att om män är 13-15 år är man inte alltid så snabbtänkt eller erfaren att man kommer att tänka på hur lätt det är att bevisa sin oskuld. Dessutom är det många ungdomar som är så vana vid att bli avfärdade att de inte ens försöker kommunicera med oss vuxna längre.

  SvaraRadera
 4. Hade jag varit killen, och jag inte hade kastat så hade jag också blivit förbannad och vägrat bevisa min oskuld, jag hade inte ansett att det låg i mitt ansvar att bevisa något.

  Nu var det väl troligtvis han eller någon av hans kompisar som kastade, dock så kan de ge ganska dåliga effekter på framtiden för individen och för personer i hans närhet om man fostrar honom till att tänka "det spelar ingen roll vad jag gör, folk kommer ge mig skiten oavsett vilket iaf" och sen ställa till mer ofog.

  SvaraRadera
 5. Jag har växt upp med såna där och jag tror det var de som kastade för man blir bara arg när man blir påkommen, jag har aldrig nånsin blivit arg för att bli beskylld för såna grejer, man reagerar snarare med förvåning de gångerna.
  Är glad du inte blev mer skadad iaf.

  (sedan kanske de skulle ge fan i energidrycker ändå, för det kan ge skapliga njurproblem)

  SvaraRadera