torsdag 4 mars 2010

Druvan - Quinoa och Ris

Det har anlänt produkter ifrån Druvan som jag recenserar, och hittills har vi bara hunnit prova Ris & Quinoa och jag säger som Receptomaten(1), att det var väldigt lite Quinoa i riset....
Med det sagt kan jag säga att receptfoldern gav mig god inspiration även om jag nästan ändrade allt i serveringsförslaget.

Quinoa är ett frö som utgör en av basvarorna i Sydamerika.
Smaken är mild men kan ha en lätt bitter ton, och och konsistensen är lite krispig.
Quinoa har en högre andel omättade fettsyror och bra proteinnehåll.(2)
Jag läser på paketet, och på Druvans hemsida(3), men de enda uppgifterna jag får om den Röda Quinoan är att den är från "Sydamerika", så det är inte särskilt informativt då det är en hel kontinent.
Dit är det dessutom rätt så långt. Vill jag äta något som rest så långt?

Går det att odla Quinoa i Sverige? Nja, tester av SLU har visat att:


 Quinoa grodde bra och gav en blast som skulle kunna användas som foder. Mängden blast är dock betydligt mindre än den som erhålls av amarant. Quinoans sämre ogräskonkurrensförmåga och svårighet att särskilja från vanlig svinmålla gör den sammantaget mindre intressant för svensk odling.(4)
2008 gjorde Lena på Saltå Kvarn ett litet odlingsförsök, det kan ni läsa om här(5)





  1. http://receptomaten.blogspot.com/2010/03/bulgur-korn-och-quinoa-triss-i-ris.html
  2. http://www.recepthjalpen.se/quinoa.html
  3. Druvans hemsida - http://www.druvan.com/
  4. Hirs – en återupptäckt gröda för Öland http://chaos.bibul.slu.se/sll/slu/utan_serietitel_slu/UST03-31/UST03-31K.PDF
  5. Quinoa - litet odlings-försök http://saltakvarn.wordpress.com/2008/06/14/quinoa-litet-odlingsforsok/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar