Jag och Receptomaten(1) håller på att göra Vildjäst på aprikos(2). Det är absolut första gågnen jag gör vildjäst, och därmed också första gången jag gör det på aprikos. Till detta experiment behövs det 125 gram osvavlade, torkade aprikoser, jag valde aprikoser från Saltå Kvarn(3), trots att Saltå Kvarn ägnar sig åt biodynamisk odling(4) och därmed är antroposofer (5). Även 25 gram socker ska i, jag använder alltid danskt ekologiskt socker från DanSukker(6), så honung (svensk honung ska det vara) och 250 gram ljummet vatten. Jag tog ljummet vatten från kranen.
Experimentet startade jag klockan 03.00 på natten då jag hade varit iväg på vampyrlajv och glömt att hälla ihop ingredienserna innan jag åkte för kvällen. Burken på bilden har varit igång i 39 timmar när bilden togs. På morgonen och kvällen ska burken skakas försiktigt. Jag är lite orolig för att jag använde en lite för liten burk....efter fyra till fem dagar ska det hela vara klart. Då skall aprikoserna silas bort. Iden är väl att förr eller senare (inom två månader gå vidare till att baka ett levain-bröd! Ojoj!
- http://receptomaten.blogspot.com/
- http://paindemartin.blogspot.com/2008/02/vildjst-p-aprikos.html
- http://www.saltakvarn.se/
- http://sv.wikipedia.org/wiki/Biodynamiskt_jordbruk
- http://sv.wikipedia.org/wiki/Antroposofi
- http://www.nordicsugar.com/cms/connect/retail/sv/dansukker+products/product+application+areas/organic+sugar/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar