Bisfenol A (4,4'-dihydroxi-2,2-difenylpropan) används vid framställning av polykarbonat och epoxiplaster.
Bisfenol A används som s.k. hårdgörare i plast och används ofta i produkter som sägs vara av "oförstörbar plast". Det innebär att man kan hitta BPA i många nappflaskor för barn. Det är idag känt att ftalaterna frigörs när de upphettas. Detta sker bland annat när flaskan värms i micron, diskas i diskmaskin, kokas för att steriliseras osv. Det finns så kallad BPA-fri plast också, men det är inte alltid den faktiskt är BPA-fri utan den mängd BPA den ger ifrån sig vid korrekt bruk ligger under de gränsvärden EU har satt upp. Svenska Kemikalieinspektionen reserverade sig dock mot EU:s nya gränsvärden och ville ha en lägre gräns.(4) Dessutom är det ju det här med "korrekt bruk" det verkar som att man måste vara mycket försiktig med sin plast för att den ska vara säker. Inte gnugga den för mycket, inte rengöra den för mycket, inte hetta upp den... i stort sett inte använda den. Jag vill ha saker som tål tuffa tag, som tål livet.
Så vi köpte en nappflaska i glas, och där började det.
Jag såg mig för några veckor sedan omkring i mitt kök och insåg att jag använde en del gammal, vid det här laget ganska repig plast. Det var inte bara det att den kanske kunde läcka BPA. Plasten gav dessutom ett billigt och oautentiskt intryck, samt var faktiskt ganska svår att få helt ren efter användning. Så när vi ändå var förbi Claes Ohlson(4) köpte jag två glasskålar att vispa och blanda saker i, samt en mkt stor metallbunke att jäsa bröd eller servera stora sallader i. Jag tog hem dem, började använda dem, jag kände mig nöjd, äkta och tillfredställd. Jag ser fram mot ett långt liv med dessa föremål. Jag har även valt, när jag köper nya föremål, föredra glas, metall eller trä framför plast om valet finns.
Efter att ha pratat med Receptomaten(5) gick jag även igenom mitt skåp med matlådor i plast. Alla matlådorna var dock köpta på IKEA(6) och märkta PP och siffran 5, därmed gjorda av polypropen(7) och kan räknas som säkra. Jag valde att behålla dem.
Man kan läsa mer om koderna på wikipedia(8) eller om man vill ha lite mer åsikter, på Ekobloggen(9).
Ett annat problem med vår plast är den enorma mängd plast som svävar runt i våra hav och långsamt bryts ner till mindre och mindre partiklar vilka äts av djurlivet.(10) Men det är något jag får skriva om längre fram. Under tiden söker jag bland annat efter glas eller keramikskålar med medföljande lock som jag kan förvara mat i kylen samt försöker komma ihåg att ta med egna påsar till grönsakshandlaren.
- http://sv.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A
- http://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A
- http://www.familjeliv.se/
- http://www.clasohlson.se/Product/StartPageProducts.aspx
- http://receptomaten.blogspot.com/
- http://www.ikea.com/se/
- http://en.wikipedia.org/wiki/Polypropene
- http://en.wikipedia.org/wiki/Resin_identification_code
- http://ekoblogg.blogg.se/2009/january/non-fantastic-plastic-1.html
- http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pacific_Garbage_Patch
Trä är också ett bra material! Tvärt emot vad en kan tro så är t.ex. skärbrädor av trä ofta fräschare än dem av plast, eftersom trä naturligt innehåller bakteriedödande ämnen.
SvaraRadera/Hannapanna
Ok, så vilka nummer är det som är farliga? 5:an var bra? Måste nog kolla upp sånt! Sen undrar jag var du har köpt nappflaskan! En sån skulle jag behöva till min dotter!
SvaraRaderaBra blogg du hade!
/Cattis