söndag 10 oktober 2010

Mjölkfri äppelbakelse



Jag sände sambon till affären för att köpa det jag i receptet trodde var smördeg då jag aldrig jobbat med smördeg förr. Men den färdiga deg som förekommer i receptförlagan är nog färdig pajdeg så mitt eget slutresultat blev något _helt_ annat.

För 2 st äppelbakelser

2 plattor eldorado smördeg
1 st äpple
2 msk mjölkfria milda
1 tsk kanel eller mer
2 msk brun farin
Valfritt: sönderhackad mörk choklad

Lägg de frysta smördegsplattorna på ett bakplåtspapper för att tina. Smält margarinet vid låg temperatur i en stekpanna, helst en gjutjärnspanna. Skala, kärna ur och hacka äpplet i små bitar. Lägg dessa i det smälta smöret, häll på kanel och socker, stek och rör runt tills äppelbitarna mjuknat. Lägg äppelröran på smördegen, och nyp ihop kanterna så att röran ligger kvar på smördegen. Strö över chokladhack. Grädda i 25-30 minuter på 175 grader.
Servera med hemgjord vaniljsås.

Hemlagad Vaniljsås 

1/2 vaniljstång
2 dl oatly iMat
2 st äggulor
1/2 dl socker
2 teskedar majsstärkelse

Klipp en halv vaniljstång på längden och lägg ner den i Oatly iMaten. Sjud upp. Låt svalna med vanilstångsbitarna i och fiska sedan upp dessa, skrapa ur alla kärnorna så att de hamnar i såsen, men släng skalen. Lägg i sockret, de två äggulorna och majsstärkelsen och sjud sedan försiktigt upp det hela under omrörning. Det får inte koka. Sjud i ca 2 minuter eller tills dess att du är nöjd med konsistensen. Är varm eller kall på din äppelbakelse.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Antar att det inte går med vilken smördeg som helst om det ska vara mjölkfritt? Får köpesmördeg heta smördeg om den inte innehåller smör förresten? /Malin

    SvaraRadera
  2. Den mjölkintolerantes lott: läsa, läsa, läsa och inte "tro" att saker är vad de utger sig för att vara. Borde inte få heta smördeg, eller hur!?
    Receptet verkar smarrigt. Måste testas!

    SvaraRadera