lördag 18 oktober 2014

Var ligger du inkomstmässigt?

SVT Pejl har gjort en visualisering baserad på vad människor i sverige inkomsttaxerar.
Du kan mata in vad du tjänar och jämföra dig med alla, med de som inkomstdeklarerar under samma kön som du och/eller med de i samma ålder som dig själv.

Grafiken fick mig att må bättre. Jag ligger stadigt i mitten av vad kvinnor i min ålder tjänar. Vilket fortfarande är dåligt för oss kvinnor i min ålder, men jag tjänar i alla fall inte onormalt dåligt trots mitt låglöneryrke för kommunen.

http://pejl.svt.se/visualisering/inkomster/var-ar-du/

måndag 13 oktober 2014

Fly inatt! - En praktisk guide för lajv

En praktisk guide

En lajvande kompis frågade mig om ett system jag använder mig av på lajv som sker i skog och mark, oavsett om dessa är fantasy eller utspelar sig i en näraliggande framtid. Vi hade pratat om det någon gång efter ett lajv och hon hade lagt det på minnet. Jag systematiserar upp mina ägodelar på lajvet för att kunna följa med i berättelsen samtidigt som jag behöver ta så lite hänsyn som möjligt till att jobba på att lösa praktikaliteter. Idéerna är lite baserade på överlevnadsnördars olika små kits. Tanken är att de ska läggas ihop allt eftersom du vill ta med dig mer.

Personal pack

"Sssssh, skriker du skär jag halsen av dig"

För oväntade saker som innebär att jag för stunden inte kommer åt övrig packning. Packningen möjliggör bland annat att min roll kan bli kidnappad utan att jag behöver viska "off, jag måste ha mina mediciner". Därför har jag alltid detta på kroppen:
  • Liten påse med nödvändiga mediciner. Oftast allergimediciner. Märkt med en så kallad offruna.
  • Även i offpåsen: modern kompass, om jag skulle släppas på en del av området jag inte känner till.
  • Kniv i bältet. För länge sedan var jag scout och har svårt att släppa nyttan av en kniv.
  • Rollens valuta, vilken den nu är på lajvet.
  • Rollens viktigaste papper. Tänk ID, men också roliga brev.
  • Liten flaska fejkblod. För att...

Bug out bag.

"DET ÄR GASTAR ÖVERALLT. Fly!"

Den här är till för att kunna dra från lägret med någon minuts betänketid och kunna bara borta tills sent sent samma natt. Den behöver ej vara packad men ska vara samlad på samma plats och gå att rafsa ihop. Rustning och vapen ska vara lättillgängliga.
  • Extra strumpor.
  • Fylld vattenflaska. Mellan 0.5-2 liter.
  • minst 200 kcal i snacks till exempel äpplen och nötter.
  • Värmeplagg som passar rollen
  • Rollens vapen
  • Rollens rustning
  • Ljuskälla, passande scenariot. Ficklampa eller ljus och tändstickor.
  • Myggmedel i offpåse.
Sleep over/screw you guys.

"Jag tänker inte stå ut med de här förolämpningarna mer! Jag har blivit erbjuden ett bättre kontrakt."

Ska gå att hämta med några minuters betänketid. Används för att kunna bryta upp läger och slå sig ner någon annan stans, men också för att kunna lämna en grupp som är som på något vis blivit ohållbar. Eller för att kunna göra det som är logiskt för din karaktär och ge sig av upp i skogen, flytta till din rolls anhöriges grupp eller i allra värsta fall själv kunna lämna området och bege sig till befolkade trakter. För att den här packningen ska vara bekväm är det tänkt att jag ska bege mig till en annan grupp, men att jag behöver ha med mig saker för att inte bli en belastning för den gruppen i verkligheten. Vid eventuell flytt med mer tid så flyttas istället all min utrustning. Denna packning är till för flytten ska kunna gå snabbt och dramatiskt riktigt till.
  • Delar av sovpackningen är därför ständigt hoprullad när jag inte sover i den. Består av filt och underlag.
  • Mina (diskade) matsaker ligger i en påse, ibland inrullad i sovpackning. Jag brukar ha en trämugg, en skål som är flat i botten samt en sked. Som kniv använder jag bälteskniven.
  •  ca 600 kcal i snacks tex kassler, korv, ost i en ren linnepåse.
  • Extra underskjorta att sova i/byta till.
  • Karaktärsviktiga föremål, typ verktyg, skrivdon och annat som väger lite nedpackat i en väska/påse.
  • Ljuskälla av typ lykta.
  • I offpåse: våtservetter. Eventuella dygnsmediciner.
Det är fördelaktigt om denna packning går ner i en ryggsäck eller kan spännas på en bärram. Men den behöver inte vara nedpackad, eller fastspänd, då du oftast har lite tid på dig innan detta beslut behöver genomföras. Det är dock bra att sakerna står nära varandra så att du inte behöver leta över hela ditt förra läger innan du överger dina lagkamrater. Det är även bra om påsarna och sovrullen är märkt med din rolls namn eller bomärke då du kan behöva skicka någon efter dina saker om du inte själv har möjlighet att hämta dem. Detta kan även vara bra när du är på ett lajv där din roll kan dö och du kan behöva dessa saker för att kunna byta roll.

fredag 10 oktober 2014

Om att vara en besvärlig kvinna

Jag och några vänner pratade om konflikter. Om konflikter som något man måste ha konfliktmuskler för. Som med alla muskler måste dessa muskler tränas.

Mentalt måste vi också få pröva att hamna i konflikt och upptäcka att det sällan är så jobbigt som vi trott. Samt få känna på hur skönt det kan få vara att säga ifrån, att stå upp för sig själv eller för andra.
Jag kommer från en bakgrund där jag blev mobbad under många skolår, samt hade en del konflikter även i hemmet. Jag hamnade i många konfliktsituationer som jag inte hade startat och det verkade inte heller finnas något sätt att få bli lämnad i fred.

Det finns en berättelse om noshörningsungar:

"Noshörningsungen knuffar får, vare sig den går, eller stilla står.
Så till slut gör noshörningsungen precis som den vill."

Själv gör jag inte precis som jag vill, det finns gränser. Men jag avstår inte att göra saker eller säga säger för att det finns någon som omilt försöker knuffa mig. Ska man vara dramatisk kan man säga att jag inte "förhandlar med terrorister". Det jag lyssnar på är min egen inre röst, min moraliska kompass samt de som jag vet har mindre utrymme och mindre röst än vad jag har. Jag är dessutom villig att under vissa omständigheter såra andras stolthet eller självbild, om jag har bedömt det nödvändigt för att uppnå ett annat mål.

Ganska ofta, när jag blir rädd för något. Att någon ska slå mig, eller att någon ska utesluta mig ur en aktivitet jag vill vara med på, eller att de ska tycka illa om mig och tala illa om mig med våra gemensamma vänner så försöker jag istället tänka att "vill de stoppa mig, så får de _stoppa_ mig."
Det vill säga, att i så fall får de ta till sina maktmedel och spendera sina resurser för att faktiskt stoppa vad jag håller på med. Vilket de sällan kan, även om det så klart också hänt. Jag vet att jag har de som har andra mål än mig, eller som åtminstonde vill bekämpa mina metoder. Men JAG behöver ju inte hjälpa dem nå de målen, om jag är emot de målen och JAG behöver inte bekämpa mina egna metoder.

Jag behöver reflektera innan jag tar i med de verbala hårdhandskarna, och jag får tolerera att det jag skriver i publika forum får kritik både i det publika forumet och i stängda grupper på till exempel facebook. Jag kontrolerar inte vad människor säger om mig. Jag kontrollerar vad jag säger och vad jag gör.

Ett av mina mål är kvinnliga nördars frigörelse från patriarkala strukturer som "håller dem på mattan". Att kvinnliga (alla kvinnor, och ickebinära också!) nördar ska få engagera sig i det dom finner intresse i (sitt nörderi!) utan att kontrolleras av vad män i deras omgivning säger och gör. Jag vet att det finns många män som har samma mål, och de uppskattar när vi uttrycker vad vi behöver få göra. Om vi inte ens vågar säga "nej, det där gillar inte jag".

Så vad vill jag säga egentligen till mina nördiga medsystrar? Ska vi vara praktiska igen?

  • Starta projekt med bara kvinnor och ickebinära. Män kör ofta helmanliga projekt.
  • Neka män som vill komma med feeback, du tar feedback från de du har valt ut för att du litar på att deras feedback är relevant och korrekt samt framställs på ett sätt så att du kan ta till dig.
  • Tro på dig själv, på din förmåga och dina idéer.
  • Våga göra åt helvete fel.
  • Andras syn på dig definerar inte vem du är.
  • Om du är kass på något, fejka. Män gör det hela tiden, och då menar jag inte bara på lajv.
  • Ifrågasätt män som framställer sig som experter. Kolla vad de verkligen kan.
  • Uppmuntra och stötta kvinnor som tar konflikter i offentliga forum.
  • Stötta dina kvinnliga vänner när de har en konflikt.
  • Kontakta, via fb eller ring, den som tar konflikter även du är investerad i. Att bara få veta att man inte är ensam gör så himla mycket!
  • Utbyt information mellan dig och de du litar på om problematiska individer (både män och kvinnor och ickebinära). Du kan vara tydlig med att det här gäller din uppfattning om individen, eller om det är något du bara hört.
  • "Trust women" - gäller främst övergrepp och vad gäller kvinnans kropp, men kan vara relevant även vid andra tillfällen.

Men även jag blir trött.

onsdag 8 oktober 2014

Om ett sexuellt övergrepp sker på ett lajv.

Samtalen med lajvare fortsätter, både ansikte mot ansikte, i telefon och via internet.

Om ett sexuellt övergrepp sker på ett lajv och du är en av arrangörerna. Vad gör du då?
Många säger att man ska anmäla det till polisen, för sexuella övergrepp är olagliga. Fast alla sexuella övergrepp är inte olagliga. Lag och moral är inte exakt samma sak.
Om ett sexuellt övergrepp sker på ett lajv, och du är arrangör, men kränkningen är inte olaglig enligt en lagtext. Vad gör du då?
Om ett sexuellt övergrepp, som även är ett lagbrott, sker på ett lajv och du är arrangör. Vad gör du då?
Vad gör du om offret/offren inte vill att du ringer polisen?
Vad gör du om offret/offren är under 15 och det därmed definitivt är ett lagbrott, men de tigger och ber att du inte ska ringa polisen.
Vad gör du om offret/offren är över 15 men under 18 och därmed fortfarande har vårdnadshavare?
Om de tigger och ber att deras vårdnadshavare inte ska få veta? För då får de aldrig åka på lajv igen? För att de säger att vårdnadshavaren inte är ett stöd, utan ytterligare ett hot? Vad väger tyngst? Att försöka nå laglig rättvisa eller att lyssna på den/de utsatta/e?

Vad gör du om offren/offret är över 18 och själv bestämmer att den inte vill polisanmäla, men du vet ändå att det som har hänt har hänt och att personen som är utpekad utpekats förr och ses som en "problematisk individ" och kommer försöka fortsätta komma på dina och andras lajv. Men det finns ju ingen dom, det finns inte ens en polisanmälan?

Vad gör du om ett sexuellt övergrepp sker på ett lajv, indicierna är väldigt starka men den utpekade förövaren också är förtvivlad?

Vad gör du om ett sexuellt övergrepp sker på ett lajv, indicierna är väldigt starka men du är också rädd för den som utpekas som förövaren. Vad gör du om inte din rädsla heller är ogrundad utan du vet att personen har tillräckligt socialt kapital att inte bara ta sig igenom det här i stort sett med orört rykte men har också möjlighet att helt förstöra ditt rykte, lajvets rykte, allt som ni har jobbat för?

Åh hopplösheten, åh svårigheten. Den enda vägen är igenom det svåra. Ibland är det du som är den trygga, ibland är det du som är den som vet bäst, som behöver göra någonting. Vi kan hålla varandras händer när det blir läskigt.


http://tryggamoten.se/

Tack till Agnes Hultén för tipset om trygga möten, Karolina Greek för de svåra frågorna och Maria Rodén för arrangörsinsikter.

tisdag 7 oktober 2014

Lägesrapport från min del av lajvsverige 7 oktober

För mig har de senaste dagarna i lajvsverige varit turbulenta.
Jag skulle kunna skriva om en del av det som har hänt, men det kommer enbart vara min egen förståelse av situtionen. Så istället för att jag gräver ner mig i detaljer kan vi hålla oss på en mer allmän nivå.

  • Det pratas en hel del om vilka som sitter i projektgruppen för lajvet Krigshjärta VII. Krigshjärta VII blir det sjunde storlajvet i kampanjen Krigshjärta och är tänkt att arrangeras sommaren 2015.
  • I Facebookgruppen Vi som lajvar brakar kommunikationen ihop angånde vad som ska göras vid övergrepp i samband med lajv. Där vissa tänker på våldtäkter och pratar om dessa tänker andra på pojk och flickvänner som gjort slut. 
  • När det tas upp att man pratar om våldtäkter eller andra typer av sexuella övergrepp i samband med lajv frågas det varför den som utsatts inte gått till polisen (utan att veta om det faktiskt skett).
  • Men några jobbar faktiskt på att försöka få folk att tänka både på vilken vårdegrund vi som arrangerar ska agera utifrån vid den här typen av kriser.
  • Martina J jobbar på  med ett av föreningen Krigshjärtas värdegrundsdokument, ett arbete hon försöker rekrytera brett till bland olika typer av lajvare som är engagerade i Krigshjärta.
  • Facebookgruppen Larp Women Unite har nu mer än 500 medlemmar och välkomnar dig som identifierar helt eller delvis som kvinna och som sysslar med lajv, har gjort det eller vill göra det. Välkommen.