lördag 17 december 2011

En reflektion dagen efter ett vampyrlajv.

Jag lajvar i ett vampyrlajv.
För tillfället ägnar jag mig åt att porträttera en historia som handlar om en "rise to power". Men tyvärr upplever jag att för att uppnå samma effekt som en motsvarande manlig spelare, måste jag göra så pass mycket mer.
Dessutom sätts det upp hinder som påminner lite om de som sattes upp för de kvinnor som ville bli astronauter.

Jämförelsen jag tänker på är att när kvinnor klarade de hårda testerna för att bli astronauter, sade NASA att för att bli astronaut måste man ha tjänstgjort i det amerikanska flygvapnet. Ett flygvapen som inte släppte in kvinnor.
Igår ställde någon, förvisso i spelet, upp kravet att för att nå den positionen jag ville nå, så måste min karaktär vara minst 200 år gammal. Jag ber lite om ursäkt här, använder bara önskemålet som ett exempel på något som faktiskt hänt här.
Om jag ser mig omkring i lajvet är det inte många karaktärer som är över 200, och de som är det är det så vitt jag vet inte någon som för tillfället spelas av en kvinna. Vi har haft ett antal karaktärer över 200 som spelats av kvinnor förr, men mycket färre än karaktärer över 200 år som spelats av män. Det finns en uttalad vision från Spellednings sida att andelen kvinnliga så kallade Ancillaes (Eg, en karaktär som varit vampyr i mer än 100 år) ska öka, men diskussion pågår om hur just den ökningen ska gå till. Så det finns en teoretisk möjlighet att uppfylla kravet på att vara minst 200 år gammal. Om jag byter karaktär. Men det är den här karaktären jag har 2+2.5 års spelande investerad i.

Varför är det viktigt att det finns (fler) kvinnliga spelare i ancillaroller? Jo, i de vampyrlajv jag deltagit i så får en karaktär värden, inte lika många som i ett pappersrollspel, men ändå ett antal. Dessa värden representerar till exempel en fysisk eller mental styrka, eller en vampyrisk kraft, som rollen innehar, men inte spelaren.

Dvs, i dessa system har vi möjlighet att simulera vampyrens övernaturliga styrka, så att det inte nödvändigtvis är den spelare som utanför spelet är starkast som spelar den starkaste karaktären. På detta vis får även fysiskt mindre personer möjlighet att besitta en stor styrka och ett antal skrämmande krafter som övriga spelare om de följer god speletikett ska hjälpa spelaren att simulera. En person som spelar en roll med höga värden kan i större utsträckning påverka vad som händer under en spelträff, samt försvara sin position om denna skulle hotas.

Då tycker jag att det närmast är ett slöseri, att det i ett utjämnande spelsystem, ändå blir de som är dominanta, inflytelserika och fysiskt starka utanför spelet, även ges möjlighet att spela just dominanta, inflytelserika och fysiskt starka i spelet. Hierarkierna utanför spelet upprepas i spelet.

P.S, jag inser att jag själv har en dominant personlighet, är inflytelserik i de lajv-kretsar där jag rör mig och fysiskt stark (nåja), men det är lite en av anledningarna till att jag nu velat sluta enbart ägna mig åt känslospel och spela fram andras karaktärer och försöker skaffa mig inflytande och makt genom ett ganska aggressivt och direkt spel.

4 kommentarer:

  1. Intressant blog Karin, håller inte med dig dock ;) Jag appade in folk i 4 år till det vampyr lavjet du pratar om om, och det är helt enkelt så att det var mycket mindre flickor än pojkar som appade in och en stor del av dom flickorna som appade in var flickvän till någon pojke redan på lajvet osv.

    Sock så är ju jag praktiskt taget en pensionär i lajv arrande så det var ju ett bra tag sen jag gjorde det jag pratar om så sitationen kan ju ha förändrats en del =)

    SvaraRadera
  2. Peter:Jag vet att det "bara" är 43% tjejer i lajvet just nu, men det är inte 43% av de äldre karaktärerna som spelas av kvinnliga spelare.

    Vilken effekt tänkte du att relationen utanför lajvet hade på de kvinnliga spelarna?

    SvaraRadera
  3. Hehe, själv vet jag knappt när jag spelade neonat sist. Jag skulle gjort det på ett vamplajv, spelat en low-life neonat (Brujah), men efter ett lajv blev vi (jag och SL) tvungna att höja åldern till ancilla då jag lite slumpmässigt (*host* nåja) fick en av de högre politiska posterna i domänen och ngt lajv därpå också blev primogen. Nu är det dock skillnad från lajv till lajv, beroende på arrangörsgrupp, kultur, vilka kompiskretsar som är på lajvet och hur de är som har inflytande rent off. Sedan vet jag inte om det påverkar att jag ses som ganska manlig (inte minst för att vara tjej) och snarare brukar bli en i gänget av killar än den söta tjejen. De lajv jag varit på härnere har det också nästan alltid funnits tjejer med i arrgruppen. Vet inte hur det ser ut uppe hos er dock.

    Däremot har jag märkt på andra lajv (fantasy främst) att det kan vara svårare att få tjejer att våga spela de inflytelserika rollerna. Även när det fanns en kampanj (Niria) som pushade för att tjejer skulle ha de roller som var i toppen då landet i fråga var ett matriarkat tror jag det funkade bäst första lajvet, men efterhand föll folk in i gamla mönster alltmer. Där var problemet både det att det fanns killar som inte ville spela underställda tjejer och tjejer som hellre backade än att ta för sig. Det fanns också många killar som spelade väldigt bra på arrangörernas vision och flera tjejer som spelade bra på sina maktpositioner. Ett intressant försök hur som, som inte minst visade på att problemet behöver arbetas på från flera håll. Det går att förbättra iaf och på andra områden upplever jag lajv mer jämställda än vår värld idag.

    SvaraRadera
  4. Maria: intressant analys! Hur såg det ut med övrig könsfördelning på det lajvet?

    SvaraRadera