onsdag 4 juli 2012

Mjölkdonation

När jag hade fått min första dotter fick jag veta att kvinnor kan bli bröstmjölksdonator och att den donerade bröstmjölken gick till svårt sjuka och till för tidigt födda barn, främst på vårt lokala barnsjukhus. Med första dottern kände jag aldrig riktigt att det fanns så mycket mjölk att något skulle ha blivit över under de tre första månaderna som den donerade bröstmjölken tas emot. Men tanken låg kvar och grodde.
Nu jag fått min andra dotter tog jag upp det på BVC vid en av de första besöken där och fick genast numret till Modersmjölkscentralen. Jag ringde och vi kom överens om att jag skulle komma nästa vecka. Det blev inte så. Istället blev jag liggandes till sängs med mjölkstockning, bröstinflammation. 

Men den 5 Juni var det ändå äntligen dags. Jag, bebis och Partner tog oss iväg till sjukhuset och genom vindlande korridorer fann vi Modersmjölkcentralen. Jag fyllde i en hälsodeklaration och fick instruktioner om hygien, samt ett donatornummer och en första omgång donationskärl. Sedan vidare till blodprov på sjukhusets stora laboratorium för att se så jag inte bar på några smittsamma sjukdomar. Pumpen skulle hämtas upp på ytterligare en plats, en BB-avdelning. Även här signerade jag papper, att jag hämtat ut pumpen och att Modersmjölkcentralen betalade hyran för denna. Även min första donerade bröstmjölk skulle, efter rigorösa hygienrutiner, testas. En odling skulle tas på den. Detta första prov behövde inte vara stort, men lämnas in snaras. Så jag skyndade mig hem, pumpade och lämnade in provet på mitt eget BVC, som även är en uppsamlingsplats för donerad bröstmjölk. I väntan på provsvar fortsatte jag pumpa, för att etablera och underhålla en överproduktion. Många koppar amningte dracks.


Så ringde modersmjölkcentralen. Mitt blodprov hade varit utan anmärkning men... Bakterier hade blivit funna i det första mjölkprovet, låga halter, men av en bakterie som inte dör av den låga pastöriseringstemperatur de använder. Vanligt förekommande på osköljda grönsaker. Jag rekommenderades att koka all kokbar utrustning i 20 minuter så skulle hon odla på ett nytt prov under tiden. Samtidigt behövde jag fortsätta pumpa, för att underhålla överproduktionen.
Skulle det visa sig att bakterierna även fanns i övriga prover skulle mjölken inte gå att använda, i alla fall inte till sjuka och för tidigt födda barn. Det är bakterier som fullgånga barn tolererar dock så jag skulle i så fall vara välkommen att hämta hem mjölken igen.
Igår lämnade jag den gånga veckans utpumpade och frysta mjölk på BVC. Nämde att jag gick och väntade på en odling. BVC-sköterskan ringde Modersmjölkcentralen, men inget provsvar fanns än. 
Idag, vid tjugo i tolv ringde min mobiltelefon. Två felfria odlingar var resultatet.
Jag är donator.

:-)


6 kommentarer:

  1. Hurra! Jag är glad för du har kämpat så med det här. Det är minsann inte alla som gör så stora ansträngningar för att hjälpa andra människor. Stor heder åt dig. <3

    Kram från svägerskan Ingrid

    SvaraRadera
  2. Jag var mjölkdonator när jag hade fått Per, men det var krångligt. Jag fick själv betala hyran för pumpen och resorna till Ängelholm för att lämna. Ersättningen täckte inte kostnaderna på långa vägar, men jag kände mig såklart god och duktig. Det är bra att du själv slipper betala hyra för mjölkpumpen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en ganska bra pump, finns med på bilden. Hur såg den du fick hyra ut?

      Radera