Idag har jag gjort hummus för första gången i mitt liv, så vitt jag kommer ihåg. Jag tror att min mamma hade en period då hon gjorde hummus när vi skulle ha fester, och så ingick det i ett plockbord där man fick ta för sig av det man ville ha.
Jag utgick från receptet i Nya Annas Mat, men då jag bara hade en burk kikärtor hemma så halverade jag allt.
1 burk kikärtor
1 matsked Kung Markattas tahini
1 matsked pressad citron
2 klyftor pressad vitlök
2 matskedar olivolja
0.75 dl kikärtspad eller vatten.
Häll spadet från burken i en skål. Häll kikärtorna i hushållsassitenten med knivarna isatta. Kör maskinen tills kikärtorna är sönderhackade. Ta i tahinin, citronsaften, vitlöken och olivoljan, kör maskinen igen. Häll på vätskan i omgångar och kör maskinen tills allt är pureeat. Häll på vätska till en konsistens du är nöjd med.
Jag har åt min hummus på en tortillia ihop med kyckling, stekt svamp, isbergsallad, tomat och tomatsalsa och svarta urkärnade oliver från Fontana.
P.S Jag behöver en ny maskin att knåda mina degar i. Min gamla från Bosch (mellan 30 och 40 år gammal) är på upphällningen, men att ersätta den kan bli dyrt och jag vet inte vad jag vill ha.
Läs även andra bloggares åsikter om hummus, fontana, kung markatta, nya annas mat
Hummus är gott till mycket!
SvaraRaderaJag gör ibland en stats och använder hummus istället för smör på brödet :)